Szerver Szakértő hírek
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info@szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Szerver hírek

Ahogyan a dolgok internete (IoT) lassan de biztosan meghódítja a világot, egyre több és több adatközpont épül – nem csak Ázsiában, de amerikai földön is szaporodnak az egyre nagyobb projektek. Áttekintjük, melyek a legújabb említésre méltó fejlesztések.

A DuPont Fabros Portland mellett vásárolt fel egy nagyobb darab földet, nem véletlenül, hiszen itt már most is számos adatközpont található. A vállalat itteni tervei mellett a kaliforniai Santa Clarában is munkálkodik, ott már az építkezés harmadik fázisát kezdték meg éppen. Torontóban és Phoenixben szintén tervezik a terjeszkedést.

Jóváhagyták a Google 600 milliós projektjét

A keresőóriás már 2006 óta rendelkezik egy működő adatközponttal a The Dalles nevű térségben, most ehhez közel egy újabb nagyszabású...

A jelek szerint a szerverpiacon is elkerülhetetlen a trend, amely korábban a PC és mobilpiacokon már kiteljesedett: egyre több gépet gyártanak Kínában és Tajvanon a Gartner szerint, természetesen elsősorban azért, mert ez az olcsóbb megoldás.

Egy másik oka az ázsiai gyártók előnyben részesítésének, hogy így a megrendelőknek több lehetőségük nyílik a termékek személyre szabására, mint ha az Egyesült Államokban állíttatnák elő a szervereket. Az olyan mega-adatközpontokat építő cégek, mint a Facebook, a Google és az Amazon teljességgel maguk tervezik meg legújabb szervereiket, ezután pedig kínai cégekkel gyártatják le azokat.

E szerverek legtöbbjét hyperscale környezetekre szabják, melyekben privát és publikus felhőket telepíthetnek és képesek nagyobb webforgalmat is...

A felhőnek igen sajátos hatása van az Oracle bevételeire: míg a cég egyik üzletágága egyre több pénzt söpör be, addig máshol egyre inkább gyengélkedik a gyártó.

Az Oracle március 15-én hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit, eszerint 9 milliárdos bevételt voltak képesek termelni a három hónap alatt. Ez kisebb, 3 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A felhőalapú technológiákból származó bevételek, ideértve a szoftver-mint-szolgáltatás (SaaS), platform-mint-szolgáltatás (PaaS) és infrastruktúra-mint-szolgáltatás (IaaS) csomagokat, 737 millió dollárra rúgtak, ezzel az Oracle a felhő terén volt a legerősebb. AZ előző évhez képest ugyanis 43 százalékot erősítettek e téren. Nettó bevételeik ugyanakkor 14...

A Cisco egyre jobban bővíti hibrid felhő portfólióját, nemrég a CliQr felvásárlásával gazdagították portfóliójukat. A kaliforniai vállalat alkalmazásközpontú felhőmenedzsment szoftvereket fejleszt, a Cisco 260 milliót fizetett értük.

A felhasználóknak ma már igen nagyszámú bonyolult és különféle applikációt kell futtatniuk párhuzamosan több felhőben. A ClicQr és a Cisco együttes erővel pedig azon dolgozik majd, hogy felismertesse a felhasználókkal a felhőben rejlő erőt, és lehetővé tegyék azt, hogy hatékonyabban kezelhessék applikációikat a hibrid felhő környezetekben, mondta el a Cisco szervezetfejlesztési alelnöke, Rob Salvagno.

A ClicQr alapítói eredetileg azért hozták létre cégüket, hogy lehetővé tegyék a felhő könnyű és alkalmazásközpontú...

A víz és a szerverek ritkán férnek meg jól egymással, a jövő adatközpontjai közül azonban jó néhány úgy remél jobb energiahatékonysági mutatókat elérni, hogy a víz erejét felhasználva hűtik le a létesítményeket – akár az óceán mélyén is.

Nehéz volna pontosan kideríteni, jelenleg a globális energiafelhasználás hány százalékáért felelnek az adatközpontok, de az biztos, hogy valahol 2 és 4 százalék közötti ez az arány. Az energia tekintélyes részét a szerverek hőjének elvezetése, az adatközpontok hűtése emészti fel, nem csoda hát, hogy a világ legnagyobb technológiai vállalatai, mint a Facebook, a Google vagy a Microsoft igyekeznek minél hidegebb körülmények közé telepíteni új központjaikat, így például Írországba vagy még északabbra, kihasználva a hideg...

A Gartner piackutató cég előrejelzése szerint a felhőalapú technológiák egyre nagyobb mértékű adoptálása visszarántja majd a tavaly súlyos visszaesést elszenvedő IT-piacot, a rossz eredmények pedig elsősorban a dollárárfolyamnak tudhatóak be.

Az elemzés szerint az vállalatok IT-költései globálisan 0,6 százalékkal nőhetnek idén, ami 3,54 billió dollárt jelentene – és ez a növekedés nem is jönne rosszul, a tavalyi évben ugyanis 5,5 százalékkal estek vissza az IT-költések. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy az IT-cégek 216 milliárd dollártól estek el.

Ugyanakkor arra, hogy a piac teljesen regenerálja magát a tavalyi mélyrepülés után, még sokáig kell várni. A Gartner úgy becsüli, hogy a 2014-es, 3,7 billió dolláros szintet még legalább négy évig nem éri majd el a...

A gyorsan növekvő kínai szerverpiac az ARM és az OpenPower architektúrák számára is egyre nagyobb lehetőséget jelent, ebben a környezetben pedig az Intelnek a jelek szerint komolyan kell küzdenie, hogy megtarthassa x86-os architektúrái vezető szerepét a jövőben.

A világ legtöbb adatközpontjában az Intel x86-os chipjeire épülő szerverek egyértelmű egyeduralkodónak számítanak.

A kínai piac azonban igen gyorsan növekszik és nagy lökést adhat az olyan feljövő szerver-architektúráknak, mint az ARM vagy az IBM által támogatott OpenPower.

Az Intel ezért nemrég úgy döntött, lépéseket tesz az x86 védelmében: egyedi processzorokat szállítanak majd a kínai cégek részére egy a Csinghua Egyetemmel és a Mantage Technology Global Holdings társasággal kötött partnerség...

Az iparági pletykák szerint a Google közös projektbe kezdett a Qualcommal, hogy olyan ARM szerverprocesszorokat tervezzenek, amelyek képesek lehetnek megingatni az Intel egyeduralmát az adatközpontok piacán.

A Bloomberg hírei szerint hamarosan nyilvánosan is bejelentik a közös munkát, ami igen nagy eredmény volna az ARM chipek és a Qualcomm számára is, egyelőre azonban az elemzők óvatosan állnak a hírekhez. Az ARM nem az első alternatíva, amit a Google az x86-os architektúrákkal szemben kipróbál, és egyáltalán nem biztos, hogy a végső megoldáshoz érkeztek-e ezzel.

Két évvel ezelőtt a Google az IBM Power processzorai mögé állt be, alapító tagja volt az OpenPOwer kezdeményezésnek, amely lehetővé teszi, hogy IBM licenc alatt bárki szabadon tervezzen és építsen Power szervereket....

A Citrix azzal kezdi a 2016-os évet, hogy eladja teljes CloudPlatform üzletágát. A cég január 11-én jelentette be, hogy felhőtechnológiai termékvonalait egészében eladja az Accelerite vállalatnak, amely a Persistent Systems alá tartozik.

A közlemény szerint, amelyet a Citrix a lépésről kiadott, ezentúl elsősorban az applikációk és adatok biztonságos szolgáltatására szeretnének koncentrálni, ezért adják át a teljes üzletágat inkább más kezébe. Ugyanakkor a jövőben is szorosan együtt dolgoznak majd az Accelerite-tal, hogy XenServer, NetScaler és Citrix Workspace Cloud alkalmazásaikat megfelelően integrálják a CloudPlatform megoldásokkal.

A CloudPlatform technológia alapja az Apache CloudStack nyílt forráskódú projekt, amelyet a Citrix segített útjára indítani. A vállalat a...

Hosszú várakozás után végre nagyüzemben kezdte el leszállítani Seattle chipjeit az AMD, amely azt reméli, hogy a piacban ma már kevesebb a kétség az ARM technológia adatközponti alkalmazásával kapcsolatban.

Az Opteron 110 chipek segítségével webszervereket, hálózati alkalmazásokat és tárolókat üzemeltetnek majd. A chipek négy- és nyolcmagos változatban lesznek elérhetőek, hálózati és tároló kontrollerekkel együtt.

Az AMD-nek eredeti tervei szerint még tavaly el kellett volna kezdenie a chipek leszállítását, elemzőik szerint azonban a kivárás valószínűleg előnyükre vált, az ARM szerverpiac ugyanis korábban még nem állt készen erre.

Ma már nagyobb a tudatosság a piacon, jobban ismerik az ARM szerverek előnyeit és több szoftver is érthető el hozzájuk, az AMD...

A legújabb adatok azt mutatják, 2015 végül tényleg a felhő adoptálásának éve lett. A felhőalapú szolgáltatások és infrastruktúrák piaca 110 milliárd dollárosra növekedett globálisan, ami természetesen magával vonja az egész alapját adó szerverpiac növekedését is.

A Synergy Research legújabb jelentése szerint négy negyedév alatt (szeptemberig bezárólag), nem kevesebb, mint 28 százalékkal bővült a piac. 2015 több szempontból is az az év volt, amelyben a felhő mainstreammé vált, az early adopter fázison már régen túlléptünk.

A vállalatok egyre nagyobb mértékben állnak át a felhőszolgáltatások és felhőalapú applikációk használatára ahelyett, hogy saját adatközpontokat, szervertermeket üzemeltetnének. Még azok is, akik ragaszkodnak az on-premise, vagyis helyben...

A legtöbb mobilban már most is ARM processzorok ketyegnek, évek óta problémát okoz azonban, hogy a technológia a szerverpiacot is meghódítsa magának – most azonban az Intel alternatívájaként végre lehet, hogy siker koronázza a törekvéseket.

Nemrég öt számítástechnikai vállalat közösen jelentette be, hogy olyan szerverekkel állnak elő, amelyeket a globális piacon az x86-os architektúrák riválisainak szánnak.

Az új 64 bites ARM-architektúrákat elsősorban felhőalkalmazások kiszolgálására szánják, 48 magos Cavium chipekkel.

A Gigabyte, az Inventec, a Wistron, a Panguin Computing és az E4 Computer Engineering vállalatok az új rendszereket ugyanolyan alapokra építik, melyeket a jelenlegi x86-os architektúrák is épülnek, a különbséget a processzorokban érhetjük tetten. Az...

A szerverek hatékonyságáról folyó szakmai viták általában a kihasználtság körül forognak. Az adatközpontok azonban nem csak a kihasználatlan kapacitás üzemben tartására költenek sokat, van egy másik, szintén hatalmas pazarlással járó szegmens is.

A Stanford Egyetem egy tanulmánya szerint a világon jelenleg körülbelül 10 millióra tehető a kihasználatlan szerverek száma. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy ezeket valóban nem használják, inkább a kihasználatlan kapacitás mennyiségére utal a szám – ennek összesített értéke pedig 30 milliárd dollárnyi.

Ott van azonban a hűtőrendszerek kérdése is.

Egy adatközpont hűtőrendszere, amely az IT-infrastruktúra által termelt hő elvezetéséért felel, akár a létesítmény energiafelhasználásának feléért is felelhet. Az...

A harmadik negyedévben tovább növekedtek a szerverpiac bevételei az egész világon, nem minden típus érezheti azonban a pozitív trend hatásait. A Gartner és az IDC közzétette legfrissebb adatait.

Az IDC szerint a harmadik negyedévben összesen 13,4 milliárd dollárnyi bevétel származott szerverek eladásából, ami egy év alatt 5,1 százalékos növekedést jelent. A Gartner adatai sem mutatnak nagy eltérést, ők 13,5 milliárd dollárt mértek, ami viszont saját modelljükben jóval nagyobb, 7,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

Az IDC szerint 2,49 millió darab szervert szállítottak le a gyártók a legutóbbi három hónap alatt (4,5 százalékos növekedés egy év alatt), míg a Gartner szerint ez a szám 2,8 millió volt (9,2 százalékos növekedéssel). Abban mindkét...

A világ egyik legnagyobb technológiai vállalata jó ideje törekszik már arra, hogy a leginkább energiahatékony módon, lehetőleg fenntarthatóan üzemeltesse adatközpontjait. Most a teljes kizöldülés felé egy újabb lépést tett a több millió szervert üzemeltető cég: hatalmas beruházást hoztak tető alá a megújuló energiaforrások használata érdekében.

A Google nem véletlenül időzített mostanra a bejelentést: a Párizsban megtartott klímaváltozási konferencia ideje alatt közölték, hogy nem kevesebb, mint 842 megawatt szél- és napenergiát vásárol globálisan, hogy ezzel enyhítse 14 hatalmas adatközpontjának energiafelhasználását.

Több projektről van szó, amelyek egyszerre a világ több részén indulnak majd be, a legjelentősebb beruházások azonban természetesen az...

Ahogyan a különféle okoseszközök használata egyre inkább elterjed, egyre nő a felhőszolgáltatók, az adatközpontok, a teljes hálózat forgalma is. A Cisco legújabb jelentéséből most pontosan megtudhatjuk, hogy mekkora ez a növekedés.

A Global Cloud Indexben nem csak az elmúlt évek adatai, de a következő évekre vonatkozó előrejelzések is szerepelnek, így különösen érdekes számokat tanulmányozhatunk. A Cisco többek között arra számít, hogy 2014-hez képest az évtized végéig, 2019-re megtriplázódik majd a globális adatforgalom mennyisége.

Az indexből többek között az alábbiak derülnek ki:

  • 2019-ben a becslések szerint már 10,4 zetabájt lehet az adatközpontok által bonyolított teljes globális forgalom. A Cisco ebbe mindazt a kommunikációt beleszámította, ami áthalad...

Jelentős mennyiségű napenergiát is igénybe vesz majd a Bloomberg legújabb New Yorkban épített adatközpontja üzemeltetéséhez, jelentették be nemrég. A szerverekkel zsúfolt létesítmény 2,9 megawatt napenergiát kap majd.

Persze nem egyik pillanatról a másikra valósul majd meg a projekt: a Bloomberg befektetése, amely Orangetownban, a Hudson folyó mentén fekvő egyik külvárosban épül majd meg, még csak a megvalósítás első fázisában van. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Bloomberg új létesítményének mindössze 5 százalékát fedezik majd napenergiából, azonban már ezzel is 11600 metrikus tonnányi szén-dioxid kibocsájtását spórolják majd meg. Ez nagyjából azzal egyezik meg, mintha 6800 autót vonnának ki a forgalomból.

Maga az adatközpont már most is működik, az orangetowni...

Kevesen számítottak arra, hogy az Oracle megtartja majd a Sun Microsystems hardverrészlegét, amikor 2010-ben felvásárolták a céget 7,9 milliárd dollárért – a piac azt várta, hogy a szoftveres és fejlesztői ágazatokra koncentrálnak majd elsősorban, mégsem ez történt.

Larry Ellison váratlan döntésével úgy határozott, hogy nem csak megtartja a Sun hardveres részlegét, hanem még több pénzt pumpál bele. Tette ráadásul ezt egy olyan időben, amikor a piac jellemzően az Intel x86-os rendszerei felé húzott.

A cél az volt, hogy a SPARC rendszerek segítségével az Oracle a szoftvertől kezdve a rendszereken keresztül a processzorokig minden felett teljes kontrollal bírjon, és házon belül oldhassa meg a hardverek és szoftverek fejlesztését egyaránt.

Az elmúlt öt évben az Oracle...

Az amerikai Rittal szerverek hűtésével foglalkozó vállalat egy merőben új ötlettel állt elő, mellyel az adatközpontok hűtőrendszereit forradalmasítanák: a kapacitást az igényeknek megfelelően osztanák el.

A szerverek hűtése az egyik legkritikusabb pont a modern adatközpontok számára. Rengeteg energiát emészt fel, miközben folyamatosan üzemben kell tartani, redundáns rendszereket kiépíteni – hiszen ha a hűtés meghibásodik, a hardverben nagyon komoly károk keletkezhetnek.

Éppen ezért számos olyan vállalat van, amely új típusú hűtési módszerekkel kísérletezik – vagy éppen olyan felmelegített ötletekkel, mint a folyadékhűtés. Mások, mint például a Facebook, a sarkkörön építenek új szerverfarmokat, ahol a hideg levegő segítségével oldják meg költséghatékonyan a...

Az AMD nemrég tartotta meg pénzügyi elemző napját, amelyen többek között azt is elárulták, milyen irányba szándékoznak vezetni a vállalatot a következő években.

Az AMD a jelek szerint megunta az elmúl évek gyenge teljesítményét, ezért járatlan utakra szándékozik lépni. Olyan szegmenseket készülnek megcélozni, amelyben kevés a versenytárs, viszont amelyek nagy növekedési potenciállal bírnak. Ennek részeként többek között a cég ráfekszik majd az adatközponti termékek gyártására is.

Nyugodtabb vizekre eveznek

A döntés aligha lehet meglepő, hiszen az adatközpontok úgy burjánzanak, akár a gomba. Az internetre csatlakozó eszközök száma egyre növekszik, az Internet of Things korának beköszönte hatalmas növekedést jelez előre az infrastruktúra, a megfelelő kapacitás...

Napjaink IT-piacán az egyik legnagyobb kihívás, mellyel a vállalatoknak szembe kell nézniük, a kiberbiztonság. A betörések száma egyre szaporodik, de úgy tűnik, nem csak az adatokra jelentenek veszélyt.

A QuinStreet Enterprise friss tanulmánya szerint a biztonsági betörések leggyakoribb mellékhatásának az elmúlt 12 hónapban a szerverek megfertőzése bizonyult. A begyűjtött adatok szerint azok a vállalatok, akik az elmúlt év során valamilyen betörést szenvedtek el, 26 százalékban később fertőzést is észleltek.

A száz és ezer közötti alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál a helyzet még ennél is rosszabb, a sikeres kibertámadásokat követően 29 százaléknál fedeztek fel fertőzést szervereiken a szakemberek. Az ezer alkalmazott feletti vállalatoknál 23 százalék az arány...

Az adatközpontokat üzemeltetők egyik legnagyobb problémája a szerverek által termelt hő – a hűtés rendkívül költséges, és rengeteg energia megy így pocsékba, ezért is olyan drága egy szerverfarm üzemben tartása.

A problémára a német Cloud&Heat vállalat talált megoldást, amely már a Microsoft figyelmét is felkeltette. Adott a kérdés: ha a szerverek hőt termelnek, miért nem használjuk fel ezt az energiát valami hasznos dologra – például vízmelegítésre?

Hogy ez az elképzelés miért csak most keltette fel a szakemberek figyelmét, nem tudható, hiszen a probléma jó ideje adott már. A németek megoldása azonban nem ilyen faék egyszerűségű, ennél még egy lépéssel tovább mennek – ők a felhőalapú szolgáltatásaikat adó szervereket ügyfeleiknél helyezik el, mégpedig egy...

Ha a világ leggyorsabb szélessávú internetkapcsolatával akarunk letölteni, a minnesotai Minneapolisba érdemes költöznünk. Itt ugyanis a US Internet szolgáltató a Google Fibert két évvel beelőzve már most 10 Gbps kapcsolatot kínál.

A szolgáltató ezt a hihetetlenül gyors kapcsolatot persze nem ingyen adja felhasználóinak – aki szeretne ilyen gyorsan hozzáférni a világhálóhoz, annak nem kevesebb, mint 400 dollárt, vagyis több mint 100 ezer forintot kell a szolgáltatásért havidíjként fizetnie.

A szolgáltató persze nem is lakossági ügyfeleit célozza ezzel – azokat a vállalkozásokat akarja megnyerni elsősorban, amelyeknek a működéséhez elengedhetetlen a szélsebes internetkapcsolat. Vállalati szinten pedig egy ilyen nagyságrendű szélessávért a havi százezer forint még csak nem...

Még októberben derült fény arra, hogy hekkerek behatoltak a JPMorgan Chase rendszerébe, és példátlan mennyiségű bizalmas adathoz szereztek hozzáférést. Az ügyben 76 millió háztartás és 7 millió kisvállalkozás érintett. A megszerzett adatok között számlaszámok, jelszavak, felhasználói azonosítók a bank szerint nem voltak, csak belső, a nyújtott szolgáltatásokról szóló információk.

Mint utólag kiderült, a támadóknak azért sikerülhetett a rendszerhez megkaparintaniuk a hozzáférést, mert a JPMorgan egyik szervere nem rendelkezett megfelelő védelemmel – egészen pontosan nem használt kéttényezős hitelesítést (two-factor authentication, TFA). Ennek lényege, hogy a felhasználói statikus jelszavakat egy időkorlátos belépési kóddal kombinálja, amelyet maga a hardver vagy...