A Google felkarolhatja az ARM chipeket
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info(kukac)szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

A Google felkarolhatja az ARM chipeket

Az iparági pletykák szerint a Google közös projektbe kezdett a Qualcommal, hogy olyan ARM szerverprocesszorokat tervezzenek, amelyek képesek lehetnek megingatni az Intel egyeduralmát az adatközpontok piacán.

Google ARMA Bloomberg hírei szerint hamarosan nyilvánosan is bejelentik a közös munkát, ami igen nagy eredmény volna az ARM chipek és a Qualcomm számára is, egyelőre azonban az elemzők óvatosan állnak a hírekhez. Az ARM nem az első alternatíva, amit a Google az x86-os architektúrákkal szemben kipróbál, és egyáltalán nem biztos, hogy a végső megoldáshoz érkeztek-e ezzel.

Két évvel ezelőtt a Google az IBM Power processzorai mögé állt be, alapító tagja volt az OpenPOwer kezdeményezésnek, amely lehetővé teszi, hogy IBM licenc alatt bárki szabadon tervezzen és építsen Power szervereket. Még egy saját terveket is bemutattak, azóta azonban kevés hír érkezett erről az együttműködésről – bár újabban a hírek szerint a Google Power szervereket tesztel adatközpontjai számára.

Ismerve a Google-t, akár még az is lehet, hogy egyszerre kezdik használni szerverfarmjaikon a két technológiát. És bár egyelőre még semmi sem bizots, azt tudjuk, hogy a keresőóriásnak minden oka megvan, hogy az x86-os szerverek alternatíváit támogassa. Mindenek előtt le akarják faragni adatközpontjaik üzemeltetésének költségét, ha pedig ők beállnak valamilyen technológia mögé, azzal már önmagában elegendő lökést adhatnak a komolyabb fejlesztések megindulásához.

Az ilyesfajta bejelentéseknek célja az is, hogy az Intelt nyomás alatt tartsák, mivel így különféle kedvezményekhez juthat a Google, és közben arra ösztönzik őket, hogy újabb, hatékonyabb technológiákat fejlesszenek ki, nehogy az alternatív megoldások ténylegesen lehagyják őket.

A Qualcomm még októberben jelentette be, hogy ARM szerverchipeket fognak értékesíteni, illetve be is mutattak egy tesztchipet: egy 24 magos Linux szoftver futtató eszközt, mindeddig azonban nem fejezték be a fejlesztését. A cég egyelőre csak annyit mondott befektetőinek, hogy valószínűleg még az idei évben megkezdődhet az új termékek leszállítása. A döcögő fejlesztésnek a Google-lel kötött partnerség most új lökést adhat.

(via: www.computerworld.com)