Optimalizálással hűtenék hatékonyan a szervereket
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info@szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Optimalizálással hűtenék hatékonyan a szervereket

Az amerikai Rittal szerverek hűtésével foglalkozó vállalat egy merőben új ötlettel állt elő, mellyel az adatközpontok hűtőrendszereit forradalmasítanák: a kapacitást az igényeknek megfelelően osztanák el.

A szerverek hűtése az egyik legkritikusabb pont a modern adatközpontok számára. Rengeteg energiát emészt fel, miközben folyamatosan üzemben kell tartani, redundáns rendszereket kiépíteni – hiszen ha a hűtés meghibásodik, a hardverben nagyon komoly károk keletkezhetnek.

Éppen ezért számos olyan vállalat van, amely új típusú hűtési módszerekkel kísérletezik – vagy éppen olyan felmelegített ötletekkel, mint a folyadékhűtés. Mások, mint például a Facebook, a sarkkörön építenek új szerverfarmokat, ahol a hideg levegő segítségével oldják meg költséghatékonyan a fűtést.

A Rittal nem kis állítással szállt be a versenybe: azt állítják, módszerükkel akár 70 százalékkal is csökkenthető az adatközpontokban a hűtésre fordított energia mennyisége.

A vállalat NEMA Type 3R légkondicionálói és EC Speed Control ventilátorai nanobevonatú kondenzátor technológiát használnak.

A cég termékmenedzsere, Glenn Wishnew szerint új termékeik segítenek majd partnereiknek a hatékonyabb energiafelhasználásban, a költségek csökkentésében és a fenntarthatóság megerősítésében is.

A Rittal megoldásának leglényegesebb eleme, hogy igyekeznek csökkenteni a hűtés iránti igényt és a ventilátorok sebességét. Ezt úgy kivitelezik, hogy precízen mérik a hőmérsékletet a hardver belsejében, a pontosabb adatok segítségével pedig meghatározzák, hol van szükség a hűtőrendszer nagyobb kapacitására.

Termékeikbe természetesen beépítettek egy olyan vészjelzőrendszert is, amely megakadályozza a hőmérsékletnövekedés, a ventilátorok meghibásodása vagy kábelek elszakadása miatti károkat. Az optimalizálás persze kézenfekvő megoldás – az alapelv hasonló a virtuális szerverek üzemeltetésénél is. Ez azonban veszélyes is lehet. A Rittal sem véletlenül hangsúlyozza a rendszer biztonságosságát, hiszen ha valamely ponton hiba áll be – például meghibásodnak a szenzorok – a hardver máris ki van téve a túlmelegedés veszélyének.