Megújuló energiára kapcsolja szervereit a Google
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info(kukac)szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Megújuló energiára kapcsolja szervereit a Google

(Photo by Mark Wilson/Getty Images)A világ egyik legnagyobb technológiai vállalata jó ideje törekszik már arra, hogy a leginkább energiahatékony módon, lehetőleg fenntarthatóan üzemeltesse adatközpontjait. Most a teljes kizöldülés felé egy újabb lépést tett a több millió szervert üzemeltető cég: hatalmas beruházást hoztak tető alá a megújuló energiaforrások használata érdekében.

A Google nem véletlenül időzített mostanra a bejelentést: a Párizsban megtartott klímaváltozási konferencia ideje alatt közölték, hogy nem kevesebb, mint 842 megawatt szél- és napenergiát vásárol globálisan, hogy ezzel enyhítse 14 hatalmas adatközpontjának energiafelhasználását.

Több projektről van szó, amelyek egyszerre a világ több részén indulnak majd be, a legjelentősebb beruházások azonban természetesen az Egyesült Államokban valósulnak majd meg. A Google mérhetetlenül sok szervert üzemeltet amerikai földön, amelyek lehetővé teszik, hogy minden nap akadálytalanul használhassuk a keresőszolgáltatást és a cég rengeteg más alkalmazását.

Amerikában a vállalat három különböző szélerőművel szerződött le, emellett pedig egy chilei naperőművel és egy svédországi szélerőművel is megállapodott.

Az látszik, hogy a vállalat komolyan gondolja a dolgot, a szerződéseket ugyanis hosszú távra, 10-20 évre kötik. Ez egyébként nem példa nélkül álló, a cég 2010 óta, amikor is első zöld beruházásukat tető alá hozták, mindig hasonló időre köt szerződéseket a megújuló energiát biztosító szolgáltatókkal.

A cég mintáját egyébként az Amazon, a Facebook és a Microsoft is követte (többek között) – a világ legnagyobb adatközpontjait üzemeltető cégeknél az utóbbi években látványos törekvés, hogy szervereik energiáját megújuló energiaforrásokból biztosítsák.

Persze e mögött nem csak a környezettudatosság áll: a nagyvállalatok igyekeznek függetleníteni magukat a központi energiahálózatoktól, amelyeknél szinte semmi befolyásuk az árazásra és a rendelkezésre állás tekintetében is kiszolgáltatottak. Ennek ellenére biztató a trend, még ha a kisebb, néhány szervert üzemeltető létesítmények egyelőre nem is engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy teljes egészében zöld energiára álljanak át.

(via: www.datacenterknowledge.com)