Kínában támadják az Intel-hegemóniát
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info(kukac)szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Kínában támadják az Intel-hegemóniát

A gyorsan növekvő kínai szerverpiac az ARM és az OpenPower architektúrák számára is egyre nagyobb lehetőséget jelent, ebben a környezetben pedig az Intelnek a jelek szerint komolyan kell küzdenie, hogy megtarthassa x86-os architektúrái vezető szerepét a jövőben.

A világ legtöbb adatközpontjában az Intel x86-os chipjeire épülő szerverek egyértelmű egyeduralkodónak számítanak.

A kínai piac azonban igen gyorsan növekszik és nagy lökést adhat az olyan feljövő szerver-architektúráknak, mint az ARM vagy az IBM által támogatott OpenPower.

Intel hegemoniaAz Intel ezért nemrég úgy döntött, lépéseket tesz az x86 védelmében: egyedi processzorokat szállítanak majd a kínai cégek részére egy a Csinghua Egyetemmel és a Mantage Technology Global Holdings társasággal kötött partnerség révén.

Mindezt egyébként éppen egy nappal azután jelentették be, hogy a Qualcomm nyilvánosságra hozta, 280 millió dolláros egyezséget kötöttek a Kuicsou Hszintung félvezetőket gyártó kínai vállalattal, akik licencelt ARM-chipeket gyártanak majd az ottani vállalatok számára.

A kínai piac potenciálisan sokkal nagyobbra nőhet a közeljövőben, mint az amerikai, ahol a Facebook, a Google és az Amazon mega-adatközpontjaikat építik. A nyugati cégek azonban leginkább csak ezekhez hasonló megállapodásokon keresztül üzletelhetnek az országban a szigorú szabályozások miatt.

Az Intel egyeduralmát megingatni nem lesz egyszerű feladat, hiszen az elmúlt években sem sikerült, a kínai piacon azonban az ARM-nek és az OpenPowerner vannak bizonyos előnyei. Mivel ezek nyílt forrású architektúrák, a kínai gyártók licenclehetik azokat, majd eladhatják a kínai cégeknek – akik így az Intelen kívül nyernének egy plusz forrást a processzorokhoz, amit aztán ütőkártyaként is használhatnak az Intellel folytatott üzletkötések során.

Mindeközben az Intelnek arra is oda kell figyelnie, hogy véletlenül se tarolja le túlságosan a helyi piacot – a Qualcommot nemrég például 975 millió dollárra büntette a szigorúan monopólium-ellenes kínai hatóság, amiért nem hagyták versenytársaikat érvényesülni a piacon.

(via: www.computerworld.com)