Mi teszi olyan pazarlóvá az adatközpontokat?
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info(kukac)szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Mi teszi olyan pazarlóvá az adatközpontokat?

A szerverek hatékonyságáról folyó szakmai viták általában a kihasználtság körül forognak. Az adatközpontok azonban nem csak a kihasználatlan kapacitás üzemben tartására költenek sokat, van egy másik, szintén hatalmas pazarlással járó szegmens is.

A Stanford Egyetem egy tanulmánya szerint a világon jelenleg körülbelül 10 millióra tehető a kihasználatlan szerverek száma. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy ezeket valóban nem használják, inkább a kihasználatlan kapacitás mennyiségére utal a szám – ennek összesített értéke pedig 30 milliárd dollárnyi.

Ott van azonban a hűtőrendszerek kérdése is.

(Photo by Michael Bocchieri/Getty Images)Egy adatközpont hűtőrendszere, amely az IT-infrastruktúra által termelt hő elvezetéséért felel, akár a létesítmény energiafelhasználásának feléért is felelhet. Az olyan nagyvállalatok, mint a Microsoft, a Google vagy a Facebook ma már képesek szuperhatékony adatközpontokat kiépíteni, amelyek alternatív módokon oldják meg a hőkérdést, a legtöbb kisebb adatközpont azonban ma is elavult és pazarló, hatalmas ökológiai lábnyomot hagyó rendszereket üzemeltet.

A legnagyobb probléma egyes esetekben az, hogy a szerverfarmokat egyszerűen túlhűtik. A redundancia és a forró pontok vezetnek általában ide – két olyan tényező, amelyet megfelelő tervezéssel orvosolni lehetne, de akár megfelelően felügyelt légkondicionáló rendszerekkel is.

A redundanciával az a probléma, hogy a legtöbb adatközpontban – természetes módon – a rendelkezésre állás nagyobb hangsúlyt kap, mint az energiahatékonyság. Ha szolgáltatásaikat fenn tudják tartani, akkor a szolgáltatókat kevéssé izgatja, hogy elpazarolnak némi energiát.

A problémára aligha létezik átfogó megoldás – a szakemberek elismerik, hogy ugyan rendelkezésre állnak olyan technológiák, amelyekkel a szerverfarmokat valóban energiahatékonnyá lehet tenni, minimális pazarlással, ezek a kisebb létesítmények számára elérhetetlenek. A legjobb megoldás tehát az, ha minden adatközpontban alaposan megvizsgálják, megfelelően kezelik-e a hőfolyosókat, nem működtetnek-e gépeket feleslegesen, hogy valóban megszenvedné-e a rendelkezésre állás, ha a rendszerbe épített redundanciát visszavágnák. Enélkül ugyanis irgalmatlan mennyiségű energiát fognak elpazarolni értelmetlenül a következő években is.

(via: www.datacenterknowledge.com)