Az óceánba süllyeszt egy adatközpontot a Microsoft
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info(kukac)szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Az óceánba süllyeszt egy adatközpontot a Microsoft

A víz és a szerverek ritkán férnek meg jól egymással, a jövő adatközpontjai közül azonban jó néhány úgy remél jobb energiahatékonysági mutatókat elérni, hogy a víz erejét felhasználva hűtik le a létesítményeket – akár az óceán mélyén is.

Microsoft adatközpontNehéz volna pontosan kideríteni, jelenleg a globális energiafelhasználás hány százalékáért felelnek az adatközpontok, de az biztos, hogy valahol 2 és 4 százalék közötti ez az arány. Az energia tekintélyes részét a szerverek hőjének elvezetése, az adatközpontok hűtése emészti fel, nem csoda hát, hogy a világ legnagyobb technológiai vállalatai, mint a Facebook, a Google vagy a Microsoft igyekeznek minél hidegebb körülmények közé telepíteni új központjaikat, így például Írországba vagy még északabbra, kihasználva a hideg levegő előnyeit.

A Microsoftnál az elmúlt években óriási energiákat fektettek a kutatás-fejlesztésbe, hogy ennél hatékonyabb módszert találjanak, és az egyik megoldás, amit a közeljövőben ki is próbálnak majd, hogy teljesen alámerítsék létesítményeiket.

Az ötlet egyszerre tűnik extrémnek és olyasminek, amit korábban is kitalálhattak volna – persze, van néhány buktató is a koncepcióban. Az egyik természetesen az, hogy az elektronikát tökéletesen el kell szigetelni a víztől, ami nem kevés precíz tervezőmunkát igényel a szakemberek részéről.

Mások az esetleges környezeti hatások miatt aggódnak, nem tudni ugyanis, hogy ha egy adatközpont teljes hőjét a környező óceánba vezetik, az milyen hatással volna a helyi élővilágra.

A Microsoft nem az egyetlen, aki hasonló technológiákkal kísérletezik, a Google tervezőasztalain például már évek óta ott hever több koncepció is, amely lényegében hajókra helyezné át az adatközpontokat, illetve több más cég is dolgozik hasonló terveken. Ebben az esetben többnyire már meglévő hajókat alakítanának át úgy, hogy a gyomrukban kapnának helyet a szerverek, az energia egy részét a vízből, más részét a helyi energiahálózatból nyernék, az energiafelhasználást pedig ugyanezen az elven, a víz felhasználásával csökkentenék.

Annyi biztos, hogy a következő években sok hasonló kísérletet nézhetünk majd végig: a kapacitás iránti igény globálisan rohamosan növekszik, így egyre több és hatékonyabb adatközpontra van igény, ami a kutatás-fejlesztést is ösztönzi és néha váratlan elképzelések megvalósítására sarkallja.

(via: www.cbronline.com)