Megvan a megoldás a szerverhűtés problémájára?
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info@szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Megvan a megoldás a szerverhűtés problémájára?

Az adatközpontokat üzemeltetők egyik legnagyobb problémája a szerverek által termelt hő – a hűtés rendkívül költséges, és rengeteg energia megy így pocsékba, ezért is olyan drága egy szerverfarm üzemben tartása.

A problémára a német Cloud&Heat vállalat talált megoldást, amely már a Microsoft figyelmét is felkeltette. Adott a kérdés: ha a szerverek hőt termelnek, miért nem használjuk fel ezt az energiát valami hasznos dologra – például vízmelegítésre?

Hogy ez az elképzelés miért csak most keltette fel a szakemberek figyelmét, nem tudható, hiszen a probléma jó ideje adott már. A németek megoldása azonban nem ilyen faék egyszerűségű, ennél még egy lépéssel tovább mennek – ők a felhőalapú szolgáltatásaikat adó szervereket ügyfeleiknél helyezik el, mégpedig egy olyan rendszerben, hogy az ügyfelek a felmelegített és eltárolt vizet bármikor felhasználhatják.

A szerverek természetesen mind titkosított formában tárolják az adatokat, és a szolgáltató arra is figyel, hogy egyetlen helyszínen ne férhessen hozzá senki bizalmas adatokhoz. A szervereket zárt, páncélozott szekrényekben tárolják, amelyekhez csakis a cég szakembereinek van hozzáférése.

Az előfizető cég tehát nem csak egy egyébként hagyományos keretek között funkcionáló felhőalapú szolgáltatást kap, de egyben megspórolja az irodában a vízmelegítéshez szükséges energiát is.

A koncepciót, amely mindeddig kiválóan működik, már a Microsoft szakemberei is vizsgálják. Nem ők az egyetlenek ugyanakkor, akikben felötlött, hogy jó ötlet lehet a hőenergiát felhasználni. A Monterey-öbölben már épül egy adatközpont, amely a mélyben található talajvizet melegíti majd fel a sótlanítási eljáráshoz, ilyen formán segít majd a többletként termelt hőenergia segítségével ivóvízzel ellátni a környékbeli településeket.

A hőenergia hasznosítása a szerverfarmok esetében jó módja lehet a költségek leszorításának – legalábbis addig, amíg a legújabb generációs hűtőrendszerek, elsősorban a speciális folyadékokkal működő merülőhűtéses koncepciók el nem terjednek.