Növekedtek a globális szerverbevételek
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info(kukac)szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Növekedtek a globális szerverbevételek

A harmadik negyedévben tovább növekedtek a szerverpiac bevételei az egész világon, nem minden típus érezheti azonban a pozitív trend hatásait. A Gartner és az IDC közzétette legfrissebb adatait.

Worldwide Server MarketAz IDC szerint a harmadik negyedévben összesen 13,4 milliárd dollárnyi bevétel származott szerverek eladásából, ami egy év alatt 5,1 százalékos növekedést jelent. A Gartner adatai sem mutatnak nagy eltérést, ők 13,5 milliárd dollárt mértek, ami viszont saját modelljükben jóval nagyobb, 7,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

Az IDC szerint 2,49 millió darab szervert szállítottak le a gyártók a legutóbbi három hónap alatt (4,5 százalékos növekedés egy év alatt), míg a Gartner szerint ez a szám 2,8 millió volt (9,2 százalékos növekedéssel). Abban mindkét elemzőcég egyetért, hogy a növekedés motorját az x86-os rendszerek jelentik.

Eközben a RISC/Itanium Unix szervereinek bevétele közel tizedükkel csökkentek, miközben eladásaik valamivel nőttek. Az IDC szerint az x86-osoktól eltérő architektúrákból származó bevételek 5,5 százalékkal zuhantak meg a tavalyi évhez képest, bár az IBM különutasnak számít. Az ő System Z rendszerük 15 százalékkal növelte bevételeit.

Az elemzők szerint a növekedés a közeljövőben nem fog megtorpanni, a végéhez közeledik ugyanis a Microsoft SQL Server 2005 életciklusa, ami a várakozások szerint tovább serkenti majd a pozitív trendet.

AZ IDC szerint a 2016 áprilisában bekövetkező lezárásban komoly rövidtávú növekedési lehetőségek rejlenek, amelyeket a gyártók könnyen kihasználhatnak. Jelenleg becsléseik szerint világszerte körülbelül 800 ezer szerveren fut még a Microsoft hamarosan kifutó rendszere. Hosszú távon azt várják, hogy a szoftveresen meghatározott diszaggregált rendszerek, illetve a hálózatok peremén telepített, Internet of Things alkalmazások ösztönzik majd leginkább a növekedést.

A gyártók között mindkét elemzőcég szerint a Hewlett-Packard nyerte a versenyt, legalábbis a leszállított mennyiséget tekintve. Őket tisztes távolból követi a Dell, majd az IBM.

(via: www.serverwatch.com)