Végre tényleg betör a szerverpiacra az ARM?
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info(kukac)szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Végre tényleg betör a szerverpiacra az ARM?

A legtöbb mobilban már most is ARM processzorok ketyegnek, évek óta problémát okoz azonban, hogy a technológia a szerverpiacot is meghódítsa magának – most azonban az Intel alternatívájaként végre lehet, hogy siker koronázza a törekvéseket.

Nemrég öt számítástechnikai vállalat közösen jelentette be, hogy olyan szerverekkel állnak elő, amelyeket a globális piacon az x86-os architektúrák riválisainak szánnak.

Az új 64 bites ARM-architektúrákat elsősorban felhőalkalmazások kiszolgálására szánják, 48 magos Cavium chipekkel.

Prototype servers based on Qualcomm's upcoming ARM server chipA Gigabyte, az Inventec, a Wistron, a Panguin Computing és az E4 Computer Engineering vállalatok az új rendszereket ugyanolyan alapokra építik, melyeket a jelenlegi x86-os architektúrák is épülnek, a különbséget a processzorokban érhetjük tetten. Az új szerverek némelyike ezzel együtt képes lesz az Nvidia Tesla grafikus processzorinak használatára is, így remekül alkalmazhatóak grafikai, mérnöki és nagyteljesítményű számítási feladatokra is.

Jellemzően egy vagy kétfoglalatos rendszerekről van szó, különféle teljesítménnyel. A Gigabyte megoldásai például akár 24 2,5 hüvelykes merevlemezzel is képesek működni, ami kifejezetten alkalmassá teszi őket arra, hogy webtárhelyként alkalmazzák őket.

A Penguin rendszereit kifejezetten HPC alkalmazásokra fejlesztették, míg a Wistron megoldása háttértárként alkalmazhatóak a legjobban. Az összes megoldásban közös az energiaellátási és hűtési megoldások.

Az együttműködésben részt vevő cégek nagy része maga gyártja szervereit és közvetlenül szállítja azokat a felhasználóknak, a Wistron és az Inventec újabban még Kínában is szép sikereket ér el.

Az ARM jelenleg elsősorban az okostelefonok piacán hódít, energiahatékony chipjei azonban számos szakember szerint rendkívül nagy hasznot hajthatnának a hagyományos szerverek piacán is. A mostani kezdeményezés kiváló esélyt ad nekik arra, hogy végre komoly játékosként lépjenek be a piacra és szembeszálljanak legnagyobb riválisukkal, az Intellel – különösen, hogy a chipgyártóknak nagy nehézséget okoz a komolyabb profit realizálása a mobilos és PC, mivel hagyományosan kis árréssel dolgoznak. A szerverpiac ennél jóval nagyobb haszonnal kecsegtet, ami remek forrásokat biztosíthat a további terjeszkedéshez.

(via: www.computerworld.com)