A felhő tartja felszínen az Oracle-t
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info@szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

A felhő tartja felszínen az Oracle-t

A felhőnek igen sajátos hatása van az Oracle bevételeire: míg a cég egyik üzletágága egyre több pénzt söpör be, addig máshol egyre inkább gyengélkedik a gyártó.

Oracle CloudAz Oracle március 15-én hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit, eszerint 9 milliárdos bevételt voltak képesek termelni a három hónap alatt. Ez kisebb, 3 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A felhőalapú technológiákból származó bevételek, ideértve a szoftver-mint-szolgáltatás (SaaS), platform-mint-szolgáltatás (PaaS) és infrastruktúra-mint-szolgáltatás (IaaS) csomagokat, 737 millió dollárra rúgtak, ezzel az Oracle a felhő terén volt a legerősebb. AZ előző évhez képest ugyanis 43 százalékot erősítettek e téren. Nettó bevételeik ugyanakkor 14 százalékkal csökkentek.

Mélyrepülésben a hardverek

Az egyik leggyengébb teljesítményt az Oracle hardverrészlegéé, amely 1,1 milliárd dollárt hozott a negyedévben, ezzel 13 százalékot rontva az egy évvel korábbi eredményen. A hardvertermékekből 604 millió bevételük származott, a support szolgáltatásokból pedig 531 milliót szedtek be.

Az Oracle hardverrészlege hosszú évek óta gyengélkedik már. Még 2012-ben a Sun x86-os hagyatékát okolták ezért, akkor még abban reménykedtek, hogy az Exa-szintű rendszereik fellendítik majd az üzletet.

A felhőben ugyanakkor lubickol a vállalat, amivel nincs egyedül a piacon. Még a teljes, egyetlen év alatt 40 százalékos bevételnövekedés sem példa nélküli, a cégen belül ugyanakkor nem egységesen erősödnek az egyes részlegek. IaaS szolgáltatásaiknál 2 százalékos csökkenést regisztráltak, míg SaaS és PaaS szolgáltatásaiknál 57 százalékos bővülést. E két szegmensben a cég technológiai igazgatója szerint jelenleg ők termelik a legtöbb bevételt évente a világon.

Az elmúlt években jellemző, hogy a nagyobb technológiai vállalatok a hagyományos on-premise hardverrendszerek helyett inkább felhőtechnológiákat kínálnak a nagyobb cégeknek. Egyre többen költöztetik ugyanis adatbázisaikat, mindennapi munkafolyamataikat a felhőbe, így ezen a piacon nagyobb az esély a profittermelésre, mint az évek óta stagnáló hardverek esetében.

(via: www.serverwatch.com)