Bemutatta a Seagate a 8TB-os merevlemezét
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info(kukac)szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Bemutatta a Seagate a 8TB-os merevlemezét

A Seagate az első gyártó, aki 8TB tárhelyet rakott egy merevlemezbe. Egyenlőre csak néhány kiemelt vállalati ügyfelének lesz elérhető az új nagykapacitású HDD, hogy a szerver gépekben tesztelhessék. Az új lemez érdekessége, hogy a nagy tárhelyet az adatsűrűség növelésével érte el. A hélium gáz alkalmazása nélkül a 3,5"-os házba csak 6db lemezt tettek, melyek kb. 1,3TB/db tárterülettel bírnak. A már korábban bemutatott 6TB-os Seagate HDD esetében 1TB volt a használt lemezenkénti kapacitás. Most az új modellel ezt bőven túlszárnyalták.
Az új merevlemez specifikációja egyenlőre még nem ismert, így nem lehet pontosan tudni, hogy milyen megoldással érték el ezt az adatsűrűséget. Valószínűsíthető azonban, hogy a cég a Shingled Magnetic Recording eljárást használta, melynek értelmében a lemezeken lévő adatsávok nem egymás mellett, hanem egymással átfedésben helyezkednek el, ezért többnek jut hely adott területen.

A Seagate szerint a merevlemez olvasófeje kisebb, mint az íróegység. Ezért az alsó szinten lévő adatsávhoz való hozzáféréshez, a fölötte lévőket el kell távolítani, majd a művelet végeztével vissza kell állítani azokat. Ez azt jelentené, hogy egy-egy szekció átírása után a lemez teljes hátralévő részét újra kell építeni, ezért a gyártó az egyes tányérokat meghatározott mennyiségű adatsávot tartalmazó szakaszokra osztotta, amelyeket a meghajtó későbbi felhasználási terültére specializáltan alakít ki, a lehető legjobb teljesítmény végett.

A gyártó a 8TB-os merevlemez bejelentése után kilátásba helyezte a közeljövőben a 10TB-os lemez érkezését is. Az új merevlemez tehát egyenlőre csak néhány kiválasztott ügyfél használhatja, de az év végére már szélesebb körben is elterjedhet.