Bejön az IBM-nek a Linux-stratégia?
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info@szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Bejön az IBM-nek a Linux-stratégia?

Néhány évvel ezelőtt senki sem fogadott volna arra nagy összegben, hogy az IBM Power Systems termékei előtt nagy jövő állna. A nagyobb Unixos platformoknak már több mint egy éve leáldozóban van, helyüket egyre nagyobb mértékben veszik át az Intel egyre nagyobb teljesítményű x86-os processzorai által hajtott Linux szerverek. Az IBM azonban jól lovagolta meg a trendet.

IBM LinuxMég nem mondhatunk ítéletet afölött, hogy új stratégiájuk komolyabb sikernek mondható-e, az azonban biztos, hogy merész húzásuk a technológia feltámasztására a jelek szerint kezdi meghozni gyümölcsét. Az Oracle Sparc platformjai ugyancsak meglepően életképesnek bizonyultak, így sokan ma már azt a kérdést teszik fel: vajon a Hewlett-Packard jól tette, hogy évekkel ezelőtt megadta a kegyelemdöfést saját Unix chipjének, a PA-RISC-nek?

Az IBM negyedik negyedéves pénzügyi jelentéséből, melyet január végén tettek közzé, kitűnik, hogy bár eladásaik összességében továbbra is csökkennek, négy éve most először sikerült a Power Systems termékeknél növekedést elérniük. A növekedés nem látványos vagy robbanásszerű, de létező: egy év alatt négy százalékos. Ez a két évvel ezelőtti helyzethez képest, amikor 30 százalékos csökkenést regisztráltak negyedévenként, üdítő változás.

Az ok nagyrészt a Linuxban keresendő: két évvel ezelőtt az IBM bejelentette, hogy egymilliárd dollárt költenek rá, hogy lehetővé tegyék a felhasználók számára a Linux könnyebb futtatását az AIX alternatívájaként. Legújabb processzoruk, a Power8 már tartalmaz olyan változtatásokat, amelyek megkönnyítik a felhasználó dolgát, ha x86-ról Linux applikációkat portolna.
Üzleti modelljükön is változtattak némileg, nyitva a harmadik felek felé az OpenPower kezdeményezéssel, melynek keretein belül ma már más cégek is tervezhetnek és értékesíthetnek Power szervereket és processzorokat IBM licenc alatt. Maga az IBM pedig egyre több megoldást épít be saját rendszereibe olyanoktól, mint az Nvidia és a Mellanox.

Mindezek segítségével a Power termékvonalat sikeresen újrapozicionálták a big data és felhőalkalmazások piacára. Jelenleg még a Google is Power szervereket tesztel adatközpontjai számára, bár az még nem biztos, hogy használni is fogják őket.
Az IBM malmára hajtja a hasznot az is, hogy az ARM szerverchipek még mindig nem léptek be határozottan a piacra, így aki alternatívát keres az Intellel szemben, jelenleg leginkább a Power felé fordul.

(via: www.computerworld.com)