Új generációs Opteron processzorok
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info(kukac)szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Új generációs Opteron processzorok

Az AMD egy évvel ezelőtt jelentette be az Orochi lapkára épülő Opteron processzorokat, melyek a 2010-ben bemutatott Maranello szerverplatformhoz készültek. A vállalat továbbra is erre a rendszerre alapoz, így az új Opteron 6300-as sorozat lényegében csak abban különbözik az elődtől, hogy a cég a Bulldozer modulokat Piledriver modulokra cserélte. Ennek megfelelően a visszafelé kompatibilitás tökéletes, így a Socket G34-es foglalattal rendelkező négyutas szerverek ideális fejlesztési opciói lehetnek az Abu Dhabi kódnevű processzorok. Ez fontos szempont, mivel a Maranello szerverplatformmal még a 12 maggal rendelkező Magny-Cours processzorok startoltak, így a legelső szervereknél az új termékek hatékonyabbak, vagyis olcsón megoldható a vállalatoknak a fejlesztés.

Alapjaiban az új szerverplatform nem változik. A Piledriver modullal viszont van némi előny, az extra sebességen és energiahatékonyságon túl is, hiszen az új Opteron 6300-as sorozat termékei a korábbi utasításkészletek mellett támogatják az FMA3-at, mely már kompatibilis lesz a később érkező Intel szerverprocesszorok által támogatott FMA utasítással. Szintén újítás a BMI (Bit Manipulation Instructions) és a TBM (Trailing Bit Manipulation) utasítások támogatása, emellett az új processzormodul két új instrukciót (VCVTPH2PS és VCVTPS2PH) kínál a 16 bites félpontosságú és a 32 bites egyszeres pontosságú lebegőpontos számok közti konvertáláshoz. A TBM-et leszámítva az Intel is támogatja majd ezeket az Ivy Bridge lapkára épülő Xeonokkal. Az előbbi újításokat a modernebb fordítók már támogatják.

A processzorok a szerver fogyasztásának alacsonyan tartása érdekében támogatják az alacsony fogyasztású 1,35 voltos, illetve 1,25 voltos feszültségen üzemelő DDR3-as memóriamodulokat, melyek effektív órajele akár 1600 MHz is lehet. A termékek magonként 1 MB, azaz pontosabban fogalmazva modulonként 2 MB megosztott L2 gyorsítótárat alkalmaznak, az L3 cache mérete pedig 16 MB. A Turbo Core 3.0 technológia is két szintre bontható. Az összes mag esetében 300 és 500 MHz-es órajelemelésre lehet számítani, amennyiben a modulokon belül a lebegőpontos egység nem aktív, emellett a modulok felének lekapcsolásával ez az érték egyes processzorokon 1 GHz-nél nagyobb is lehet.