Az okostelefonok pörgetik fel a mikroszerver-piacot
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info(kukac)szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Az okostelefonok pörgetik fel a mikroszerver-piacot

A mikroszerverek piaca éppen hogy kibontakozóban van és jelenleg még igen szűknek mondható. A 2012-es évben a technológiai cégek mindössze 88 ezer példányt adtak el és szállítottak le ezekből az eszközökből, és még ez az elenyésző szám is arányaiban jónak mondható, mivel 19 ezerrel magasabb, mint a 2011-es összes eladott darab száma.

Az IHS iSuppli technológiai piackutató cég februárban publikálta legfrissebb kutatásainak eredményét, melyek szerint az idei évben ennél jóval nagyobb arányú növekedésre lehet majd számítani, a tendencia pedig előreláthatóan ennek megfelelően folytatódik a további években is. A 2013-as évre a cég már 291 ezer eladott példányt prognosztizál, ami több mint három és félszeres növekedést jelentene. A mikroszerverek szegmensének bővülése az elemzés szerint elsősorban annak lesz majd köszönhető, hogy a technológiai piac igényei lassan átalakulnak. A cégek napjainkban egyre inkább az energiatakarékos, nagy sűrűségű szerverek használatát részesítik előnyben, emellett pedig az ultramobil eszközök használata is egyre inkább elterjed, amely keresletet teremt a hatékonyabb szerver gépek iránt.

A piackutatást vezető Peter Lin szerint a mikroszerverek iránti kereslet fellendülése elsősorban az egyre növekedő okostelefon-, tablet- és mobil-PC-eladások következménye lehet, mivel a növekvő számú készülék egyre nagyobb megterhelést jelent az adatközpontok számára. Ezért a szolgáltatóknak új, nagy teljesítményű, egyszerűen bővíthető és természetesen energiahatékony szerverekre van és lesz szükségük - ilyen célokra pedig a mikroserverek ideálisnak mondhatóak.

A cég becslései szerint a növekedés üteme egyre meredekebb lesz majd a következő néhány évben, és 2016-ra akár az 1,2 millió eladott darabot is meghaladhatja majd a technológiai cégek által értékesített mikroszerver gépek száma. Ez azt jelenthetni, hogy néhány év múlva már az összes piaci eladás tíz százaléka csoportosulhat ebbe a szegmensbe. 2011-ben ez az arány még csak elhanyagolható 0,2 százalékra rúgott.

A mikroserverek általában többcélú eszközök, amelyek egy vagy több alacsony energiaigényű mikroprocesszort foglalnak magukba. Jellemzően kevesebb mint 45 wattot fogyasztanak. Közös jellemzőjük, hogy a kábelezés, energiaellátás és hűtőrendszer tekintetében a legtöbb gyártmány igen hasonló vagy azonos megoldásokat használ. Ennek előnye, hogy az eszközök könnyedén összekapcsolhatóak, ezzel pedig igen nagy teljesítmény és jelentős megtakarítás érhető el.