Windows Server 2012
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info(kukac)szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Windows Server 2012

Szeptemberben érkezik a Microsoft új szerver szoftvere, a Windows Server 2012. Négy változatban lesz elérhető (Foundation, Essential, Standard, Datacenter). A Foundation és Essentials korlátozott, (15, illetve 25) felhasználói licencet biztosít, míg a Standard és Datacenter felhasználói korlát nélkül érkezik, a különbség a támogatott virtuális gépek számában van. A Windows Server 2012 új fájlrendszert is kap (ReFS - Resilient File System), amely nagy mennyiségű megosztott adatok esetén is rugalmas fájlkezelést tesz lehetővé.

A Windows Server 2012 két főbb kiadása a Standard és a Datacenter lesz. A Datacenter és a Standard között képességekben egyébként semmilyen különbség nem lesz, mindkettő ugyanolyan funkciólistával rendelkezik és mindkettőhöz kell CAL is. A licencekre foglalatpáronként kell fizetni. Az egyetlen fontos különbség az említett két kiadás között a virtualizációs jogokhoz fűződik. A Standard esetében max. két virtuális gépben futhat, a Datacenter esetében nincs ilyen megkötés. Mindkét kiadás tartalmaz még egy host licencet is, ezt a példányt azonban csak a virtuális gépek menedzselésére és futtatására lehet felhasználni.
Például egy négyfoglalatos géphez virtuális gépek nélkül két Standard verzió a megoldás. Egy kétprocesszoros gépen 10 virtuális gép futtatása esetén egy Datacenter licenc szükséges. A Microsoft éppen ezért a Datacenter kiadást magasan virtualizált környezetbe szánja, míg a Standard a nem virtualizált, vagy kevés virtualizációt használó megoldásokra jó.

A két fő kiadás(Standard, Datacenter) mellett megmarad a Foundation és az Essentials is. Az Essentials kisvállalatok számára készült verzió, a Foundation pedig csak szerverrel együtt szerezhető be, a Microsoft gyártópartnerei számára értékesíthető. A Foundation 15, az Essentials pedig 25 felhasználó hozzáférési licencét beépítve tartalmazza. A 2012-es Essentials kiadás helyettesíti a Small Business Server Essentialst, a Small Business Server Standardot és a Windows Home Servert is. Az Essentials esetében nagyon fontos kikötés, hogy vagy fizikai, vagy virtuális környezetben futhat, a kettőben egyszerre nem, illetve csak egyfoglalatos licencet kapott, két foglalat esetében már két licenc kell. További korlátozás, hogy az Essentials nem váltja ki 100%-ban a Small Business Server Standardot, mivel nem nem jár hozzá az Exchange és SharePoint. Az Essentials mellé Office 365-öt ajánl a Microsoft. Az új generációs operációs rendszerből nem készül Home Server kiadás. Ennek funkcióit beépítették az Essentials-ba.