Microsoft mennyiségi licenc előnyök
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info@szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Microsoft mennyiségi licenc előnyök

Érvek a mennyiségi licenszkostrukciókban való vásárlás mellett:

Újratelepítés, hibaelhárítás

A számítógépek – minden más termelőeszközhöz hasonlóan – időnként meghibásodnak, karbantartásra szorulnak. A karbantartási díjak jókora hányadot képviselnek minden cég IT költségvetésében, a PC-k és szerverek munkamenetből történő kiesése (leállása) pedig anyagi károkat okoz. Az OEM és dobozos szoftverrel telepített PC-k hibaelhárítása az esetek nagy részében csak helyszíni kiszállással oldható meg. Ezzel szemben a mennyiségi telepítők távolról történő telepítésre, hibaelhárításra vannak optimalizálva, így ritkábbá válnak a sürgősségi kiszállások és csökken az állásidő, ezáltal a végfelhasználó jelentős költségeket takaríthat meg.

Egységes szoftverhasználat a vállalaton belül

Az egységesítés, szabványosítás minden termelőeszköz esetén a hatékonyság és a költségmegtakarítás záloga. Ezért törekszenek például a logisztikai cégek járműparkjuk egységesítésére. Ugyanez a helyzet a szoftverek területén is; az egységes szoftverhasználattal elkerülhetők a kompatibilitási problémák, optimalizálható a szoftverek támogatási költsége. A Microsoft OEM és dobozos szoftvereinek licencszerződése operációs rendszer (Windows Pro) esetén lehetővé teszi a korábbi verziók használatát (downgrade jog), az Office termékek esetén azonban csak a megvásárolt verzió telepíthető és használható. Mivel kereskedelmi forgalomban a szoftverek legújabb verziója kapható és a Microsoft jellemzően legalább 3 évente új verziót bocsát ki termékeiből, OEM és dobozos szoftverek beszerzése esetén az egységes szoftverhasználat csak extra kiadások árán (pl. PC-k tervezettnél korábban történő lecserélésével) érhető el. A mennyiségi licencszerződések viszont minden termék esetén lehetővé teszik a termék korábbi verzióinak használatát, így az ilyen konstrukciókban vásárló vállalatok számára nem jelent problémát vagy plusz kiadást a szoftverpark egységesítése.

Új szoftverek beszerzése meglévő PC-kre

Az informatikai fejlesztések irányváltozása miatt az elmúlt pár évben értékesített PC-k a legtöbb esetben alkalmasak a legújabb szoftververziók futtatására, így a vállalatoknak lehetősége nyílik szoftverparkjuk modernizálására a hardverpark cseréje vagy felújítása nélkül. Meglévő PC-kre, szerverekre azonban csak dobozos vagy mennyiségi licenckonstrukciókban forgalmazott szoftver vásárolható. Az OEM szoftverek (néhány marginális kivételtől eltekintve) csak új PC-vel vagy szerverrel együtt értékesíthetők és vásárolhatók meg, vagyis az OEM konstrukcióban való vásárlás nem járható út meglévő PC-ken történő verziófrissítés, legalizáció vagy új szoftver bevezetése esetén.

Hardver csere, meghibásodás, elvesztés

Az OEM szoftver végfelhasználói licencszerződésének (EULA) egyik legfontosabb kikötése, hogy a szoftver csak azon a PC-n vagy szerveren használható, amire azt eredetileg telepítették. Ennek megfelelően a végfelhasználónak nincs lehetősége a szoftvert áttelepíteni másik hardverre, vagy szétválasztani szoftver- és hardverbeszerzéseit. A mennyiségi licenc az OEM-el ellentétben nem kötődik a hardverhez, így szétválasztható a szoftver és a hardver beszerzése. A mennyiségi licencben beszerzett szoftver áttelepíthető új számítógépre az eredeti példány törlése után. Ha az OEM szoftverrel telepített számítógép a garanciális időn túl meghibásodik és nem javítható, az OEM szoftver használati joga elvész, míg a mennyiségi licencé nem. Ugyanígy egy notebook elvesztése vagy ellopása esetén az OEM szoftver használati joga elvész, a mennyiségi licenc nem.

Távoli alkalmazások, vékonykliensek, virtualizáció

A vékonykliens-technológia bevezetésével a vállalatok drasztikusan csökkenthetik PC hardverrel kapcsolatos befektetéseiket, kiadásaikat. Az ilyen rendszerek tervezésekor azonban figyelembe kell venni, hogy csak a mennyiségi licencben beszerzett desktop alkalmazások (pl. Office) használhatók a rendszer alapját képező terminálszervereken, illetve csak mennyiségi licencben szerezhető be Microsoft VDI technológia. A szerver oldali hardver befektetések és költségek redukálása érdekében pedig egyre több vállalat dönt a szervervirtualizáció mellett. A virtuális szerverkörnyezetek rugalmasságának kihasználásához szintén ajánlott a mennyiségi licencek vásárlása.

Egyszerűbb nyilvántartás

Jogszabályi előírások miatt minden vállalat köteles szoftvereiről naprakész nyilvántartást vezetni, és szoftvereinek legalitását hatósági vizsgálat esetén bizonyítani. OEM és dobozos szoftverek esetén ehhez minden egyes termékről be kell tudni mutatni az eredetiséget igazoló matricát (COA), az eredeti telepítőt és a birtokba kerülést igazoló számlát. A mennyiségi licencek nyilvántartása nagyságrendekkel egyszerűbb és hatékonyabban valósítható meg mint az OEM és dobozos szoftvereké, mivel a felhasználó nevére szólnak és a Microsoft is nyilvántartja őket, jogviták esetén a felhasználó rendelkezésére állva, ezáltal könnyebbé válik a törvényi előírásoknak való megfelelés.