Egyre zöldebbek a Microsoft adatközpontjai
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info@szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Egyre zöldebbek a Microsoft adatközpontjai

A Microsoft számára hosszú ideje fontos kérdés már az energiafelhasználás. Adatközpontjaik rengeteg energiát emésztenek fel, azzal pedig, hogy éppen igyekeznek meghódítani a felhőszolgáltatások piacát, csak még több szerver üzemeltetését kell megoldaniuk. Ezt azonban igyekeznek környezetbarát módon tenni.

A vállalat 2012-ben kezdett bele, hogy 100 százalékig szénmentesítse magát. A projekt keretében azt a szokatlan taktikát kezdték el alkalmazni, hogy saját részlegeiktől szednek be "díjat" azért a kibocsájtott üvegházhatású gázmennyiségért, melyért felelősek. A formabontó stratégia a jelek szerint remekül működik.

Legutóbbi jelentésében a vállalat azt írja, hogy a saját maguktól beszedett díjakból már 10 milliárd kilowattóra tiszta energia előállítását tudták fedezni, olyan energiahatékonysági szimulációkat futtatnak, amelyek évi 10 milliós megtakarítást tesznek lehetővé, és olyan technológiai kutatásokat szponzorálnak, melyek célja a szénlábnyom csökkentése a vállalaton belül és kívül.

Innovatív projektekbe fektetnek

A program emellett elsődleges célját is jól teljesíti: a vállalat szén-dioxid kibocsátása 7,5 millió metrikus tonnának megfelelő mennyiséggel csökkent, mióta elindították a zöld kezdeményezést.

A pénzek egy részét olyan adatközponti alkalmazások fejlesztésére fordították, amelyek a szerverek alacsonyabb energiafelhasználást tennének lehetővé. Ez valószínűleg nem független attól, hogy felhőszolgáltatóként nagy szükségük lesz valóban energiahatékony, egyben nagy teljesítményű szerverparkok üzemeltetésére.

A Microsoft egyik legérdekesebb projektje az ITPAC adatközpont modul. Wyomingi központjukban 200 szervert üzemeltetnek teljes mértékben üzemanyagcellákból származó energiával ITPAC modulokban. A rendszer a kibocsátott hőt újra felhasználja, így még ezt sem vesztegetik el.

A Microsoft célja az, hogy az adatközpontok energiaellátását telesen autonóm módon, a létesítményen belül oldják meg, méghozzá környezetbarát módon. Ezzel egyidejűleg csökkentenék saját költségeiket – és persze függésüket a külső infrastruktúrától – és óvnák a környezetet is. Bár idáig még hosszú út vezet, a vállalat jelenlegi stratégiája a jelek szerint tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy végül elérjék ezt a célt.