Az Intel szerint az ARM nem jelent komoly veszélyt
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info@szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Az Intel szerint az ARM nem jelent komoly veszélyt

Az Intel hivatalos álláspontja szerint az ARM chipek nem jelentenek valódi kihívót saját architektúráikkal szemben, és nem féltik jövőbeni piaci részesedésüket még akkor sem, ha a Microsoft is beszállni készül az ARM-bizniszbe.

Az Intel mérnökei szerint az ARM szükségtelenül túlbonyolítja és túlterheli a szervereket, éppen ezért eleve sikertelenségre ítélt kísérletként tekintenek rájuk. A Microsoft azonban meglehetősen más véleménnyel van az ügyről, hiszen nemsokára erre a platformra is kiadják majd a Windows Servert.

„Valójában a Microsoft egy közös kódbázist igyekszik létrehozni, egyesíteni akarják a jelenlegi szétszórt kódbázis-töredékeket” – mondta el Dave Hill, az Intel vezető rendszermérnöke az IT Pro magazinnak. Szerinte azonban ennek a lépésnek sem lesz majd nagyobb sikere, mint amikor a Windows RT-t tabletre adták ki.

Hill szerint az Intel termékeit használó vállalatok több ezer olyan feladatkritikus alkalmazást futtatnak, amelyekhez az x86-os szerverarchitektúrák nélkülözhetetlenek. Emellett szerinte a Windows piaca is egészen máshol található a szerverpiacon belül, a felhőszolgáltatók vagy a HPC piac nem használják a Windows Servert. Hill szerint az applikációk futtatásához virtuális környezetet kellene létrehozni, ami megbonyolítaná az alkalmazást.

„Az IT környezetek elsősorban az egyszerűsítésről szólnak, és egy olyan architektúra bevezetése, amely a létező applikációk futtatására egyáltalán nem képes egyszerűen olyan mértékű bonyolultságot és terhelést jelent, hogy szerintem egyáltalán nem származna előny belőle” – mondta el Hill.

A piacon ugyanakkor nem mindenki kíváncsi az Intel véleményére – egyre több technológiai szereplő választja az ARM-alapú architektúrákat, így például az AMD, amely már elkészítette ehhez saját processzorát. Az AMD minden erejével igyekszik a már általa dominált tabletes-okostelefonos piacról a szerverpiacra is betörni, ami az Intel számára nyilván nem lenne szerencsés, egyelőre azonban nehéz volna megjósolni, kinek a javára dől el a küzdelem a következő években.