Az új IBM szerverek alapja az X6 lesz
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info@szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Az új IBM szerverek alapja az X6 lesz

Bemutatták az IBM Enterprise X-Architecture X6 verzióját, mely a legalább négyfoglalatos Xeon szerverek alapja lesz a jövőben. A főbb fejlesztések a nagyobb teljesítmény és megbízhatóság, valamint a jobb skálázhatóság elérésére irányultak. Az új X6 több újdonságot is tartalmaz. Ezek közül a két legfontosabb a még modulárisabb felépítés és a flashmemóriák kezelése.
Az X6 architektúráját és az új szervereket úgy tervezte meg a gyártó, hogy még rugalmasabban bővíthetők és fejleszthetők legyenek az ún. "book" modulok segítségével. Ezek a modulok processzorokat, memóriákat és adattárolókat tartalmaznak. Az új szervereket ilyen modulokból lehet összeépíteni és bővíteni. Ennek köszönhetően a jövőben nem kell lecserélni a teljes szervert, hanem csak a benne levő modul(oka)t kicserélni. Ennek az újításnak köszönhetően sokkal egyszerűbben lehet konfigurálni a szervert és nem utolsó sorban költségmegtakarítást is jelent, mivel nem kell egy teljesen új szerverre beruházni a későbbiekben, csak a modult cserélni. A gyártó szerint ez kb. 28%-os megtakarítást jelenthet.

Az X6 másik fontos újdonsága a flashmemóriák kezelése. Olyan flash modulokat dolgoztak ki, amelyek a normál DIMM aljzatokba illeszkednek. Ennek köszönhetően a processzorhoz követlen csatlakozó gyors és nagy kapacitású háttértár építhető az X6-alapú szerverekbe. Egy CPU-hoz 24 DIMM aljzat tartozik, amikbe DDR3 és flashmemória használata is megengedett. Ezzel processzoronként akár 12TB flash is csatlakozhat. A rendszer lehetővé teszi akár párhuzamos műveletek végrehajtását, a PCIe interfésszel ellentétben. Továbbá jóval alacsonyabb válaszidővel érhető el a flash tároló (10ms), míg egy PCIe-alapú flashmemória elérési ideje 15-19ms, ami óriási teljesítménybeli különbséget eredményez.
Az első olyan szerver gépeket, melyek X6-alapúak, februárban jelentik be. Ezek a 4CPU-s x3850 X6, a 8CPU-s X3950 X6 és a Flex System x880 lesznek.

Az X6-tal együtt elérhető az IBM FlashSystem 840 flashmemóriás tárolója is, melynek 1,1 millió IOPS sebessége és 135ms elérési ideje van. Ezeket az tárolókat olyan feladatokhoz ajánlja a gyártó, mint az analitika, a nagy sűrűségű virtualizált környezetek és a cloudok. Az új model 2U méretben 48TB hasznos tárterületet biztosít. Újdonság ebben a típusban az új grafikus interfész és a menet közben cserélhető alkatrészek.