Az első ARM processzoros HP Moonshot szerver
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info(kukac)szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Az első ARM processzoros HP Moonshot szerver

A HP már évekkel ezelőtt elkezdett komolyan foglalkozni az ARM alapú szerverekkel, de akkor még ez nem igazán jött be a gyártónak, és végül Intel processzorokat alkalmaztak Moonshot szervereknél. A Moonshot szerverek kiemelkedő tulajdonsága a nagyon alacsony fogyasztás. A teljesítménye nem túl nagy, és nem is ez volt a fő cél, hanem az energiahatékonyság. A gyártó legfőképpen olyan feladatok ellátására szánja ezeket a szervereket, melyek nem igényelnek nagy processzor teljesítményt, viszont a folyamatos működés megköveteli az alacsony fogyasztást. Főleg web- és e-mail kiszolgálásra lehet alkalmas.
Az első ARM gépek ugyan nem jelentek meg kereskedelmi forgalomban, de a gyártó sok időt és energiát ölt a fejlesztésbe. Az első ilyen ARM chipes szerverek még 32bites lapkákra épültek. Tapasztalatszezésnek feleltek meg leginkább az első próbálkozások, mivel már a fejlesztések közben látták, hogy a 64bites lapkáké lesz a jövő.

Ennek megfelelően el is kezdődött a 64bites megoldások fejlesztése. A gyártó első, kereskedelmi forgalomban is megjelenő ARM szerverének alapja, az Applied Micrótól származó processzor. A gép neve ProLiant m400, melynek alapja egy 64bites ARMv8 ISA-ra épülő Applied Micro X-Gene, ami 8db, max. 2,4GHz-es processzormagot tartalmaz. A szerverben 64GB memória található és egy M.2 flash modul (120GB, 240GB vagy 480GB kapacitású) háttértár. A gyártó Moonshot 1500-as keretbe maximum 45db ilyen szerver szerelhető be, melyek tápellátásáról 2db redundáns tápegység gondoskodik.

Az m400 mellett megjelent egy másik ARM-alapú gép is, mely az m800 nevet kapta. Az m800-ban Texas Instruments Keystone 66AK2Hx lapka található, ami 4db 1,4GHz-es ARM Cortex-A15 magot tartalmaz.