Megújult Dell PowerEdge szervercsalád
Kategóriák
Ajánlatkérés

Egyedi szerver ajánlatkéréshez keresse fel mérnök kollégáinkat!

06-70/317-8420

info(kukac)szerverdiszkont.hu

Microsoft Azure

Office 365

Windows 10 Enterprise E3 CSP

Szakértelem

Egyedi szerver ajánlatok szakértője

Választék

Legnagyobb hazai szerver választék

Garancia

3-5 év gyártói garancia

Ingyenes szállítás

Ingyenes kiszállítás 100.000 Ft felett

Minősítéseink

Hírlevél


Feliratkozás!

Megújult Dell PowerEdge szervercsalád

Nem sokkal a HP ProLiant Gen8 bejelentés után, a szerverek piacán második helyezett Dell is előállt az új generációs gépeivel. A 12. generációs PowerEdge gépek fejlesztései a teljesítménysűrűség és a könnyű kezelhetőség köré összpontosulnak. Új iSCSI tárolók is érkeztek, az EqualLogic alsó kategóriás modelljei is 10 GbE interfésszel rendelkeznek már.
A Dell az új PowerEdge bejelentése kapcsán kiadott közleményben hangsúlyozta, a fejlesztések az ügyfelekkel folytatott konzultáció eredményei, 17 országban több mint 7 ezer felhasználóval konzultáltak a cég mérnökei, hogy kiderítsék, mit várnak el a vásárlók egy x86-os szervertől. Nem meglepő, hogy a ProLiant Gen8 családhoz hasonlóan a Dell is a teljesítménysűrűséget, valamint az egyszerű kezelhetőséget célzó fejlesztésekkel állt elő. Az új, 12. generációs PowerEdge szerverek között lesz torony, többféle rack és blade kivitelű modell is, valamint egy kimondottan nagy teljesítménysűrűségre optimalizált változat, amely HPC-rendszerek vagy például internetszolgáltatók, cloudszolgáltatók, hosztingcégek érdeklődésére számíthat.

Két processzor, 768 gigabájt RAM

Az egyetlen torony kivitelű gép az új termékvonalban a T620, amely két Xeon E5 processzor mellett 24 memóriamodult képes fogadni, a maximális kapacitása így 768GB lehet, ami már konszolidációs platformmá is alkalmassá teszi. Emellett a házba belefér 12db 3,5"-os meghajtó, 2,5"-os diszkből vagy SSD-ből pedig akár 32 darabot is bele lehet zsúfolni, és még mindig marad hely 4 PCIe x16 és 3 PCIe x8 bővítőkártyának, amelyek PCI Express 3.0 szabványúak is lehetnek. A T620-ban 3db redundáns tápegység építhető, amelyek EPA Platinum minősítésű, magas hatásfokú darabok.
A T620-hoz kísértetiesen hasonló a konfigurációja a rackbe szerelhető R620 modellnek, amely 1U kivitelben kínál 2 processzorfoglalatot és 24 DIMM aljzatot. A gép érdekessége, hogy akár 10db 2,5"-os meghajtót is képes fogadni, amelyek üzem közben cserélhetők. Emellett megjelenik opcióként a PCIe felületű flash háttértár, amely nem a PowerEdge RAID-vezérlőre (PERC) , hanem közvetlenül a processzorra csatlakozhat (Express Flash), így a leggyorsabb elérést kínálja. A vékony kivitelű szerverbe a diszkek számától függően 3 vagy 2 PCIe bővítőkártya is beépíthető. Említésre méltó, hogy a Dell négy gigabites Ethernet-csatlakozóval vagy két 10 gigabites porttal és SFP csatlakozókkal is tudja szállítani az R620-at a vevő igényeitől függően.
Az R620 nagyobb testvérének tekinthető az R720, amely szintén két processzorfoglalattal és 24 DIMM-aljzattal rendelkezik, de 2U magas, ezért több meghajtót és bővítőkártyát képes fogadni. A gyári specifikációk szerint 8db 3,5"-os diszk vagy 16db 2,5"-os meghajtót nyel el a ház, emellett hét PCIe foglalat is van benne. Az R620-hoz hasonlóan a tápegységek itt is redundánsak és akár Platinum minősítésű 1100 wattos tápot is lehet rendelni. Az R720-ből elérhető lesz egy R720xd jelű verzió is, amelybe 12db 3,5" vagy 24db 2,5" diszk fér, további 2db 2,5" diszket pedig a hátoldal felől lehet elérni.
A Dell M1000e blade keretébe illeszkedik az M620 nevű félmagas blade szerver, amelynek processzor- és memóriakonfigurációja megegyezik a már felsorolt gépekével, azonban a kivitelének köszönhetően egy 10U magas keretbe 16 ilyet lehet beépíteni, ami legfeljebb 32 processzort, 256 magot és 512 szálat, valamint több mint 12TB memóriát jelent, amennyiben 32GB-os DIMM modulokat választ az ügyfél. A blade szerver kivitel limitációi miatt 3,5 hüvelykes diszkek nem használhatók, de 2,5"-ból kettő is beépíthető egy-egy gépbe.

Különleges igényekre

A rackszerverek kínálatát az R820 teszi teljessé, azonban erről egyelőre hallgat a Dell. A pletykák szerint egy négyfoglalatos gépről van szó, amit olyan teljesítményigényes feladatokra szánnak mint az adatbázis-kezelés vagy a legnagyobb vállalati alkalmazások futtatása. Ez azonban értelemszerűen nem a Sandy Bridge EX verziójú chipekre épül, hanem a négy- vagy többfoglalatos rendszerekbe szánt EP (Xeon E7) változatokra, amelyek megjelenési idejéről egyelőre semmit sem tudni. A Dell kiválasztott ügyfelei azonban már tesztelik ezeket a konfigurációkat is.
A fenti gépeket általános üzleti használatra, vállalati terhelések alá szánja a Dell, de kereskedelmi forgalomba fog kerülni egy kimondottan nagy teljesítménysűrűségre optimalizált modell is, amely állítólag a Facebook igényei alapján kialakított konfiguráció. A PowerEdge C6220 névenbemutatkozó modell egy 2U keretben összesen 4db kétfoglalatos szervert tartalmaz egyenként 16 DIMM aljzattal, az előlapról pedig 12db 3,5" vagy 24db 2,5" diszkkel - ezek közül értelemszerűen 3 vagy 6 tartozik egy-egy szerverhez. A szerverek különféle Ethernet- és InfiniBand-adapterekke, valamint SAS HBA-kkal kérhetők.

Könnyebb kezelhetőség

A hardveres fejlesztések mellett a menedzselhetőséget egyszerűsítő szoftveres innovációkat sem hanyagolta el a Dell - mindehhez a hardveres alapokat a Dell Remote Access Controller 7 (DRAC 7) szervizprocesszor szolgáltatja. A legfontosabb újdonság, hogy a telepítés, a frissítés mellett a felügyelet is teljesen "agentless", vagyis nem szükséges a telemetriai adatokat gyűjtő és továbbító szoftver telepítése és folyamatos karbantartása. A rendszergazdák munkáját teszi egyszerűbbé A Lifecycle Controller 2.0, amely képes például a gép drivereit az IDRAC 7 flash memóriájátban tárolni, így frissítéskor nem kell telepítőlemezt használni.
Sőt, akár a rendszerbeállítások is eltárolhatók az IDRAC 7 kontrollerben és könnyen átvihetők egy másik gépre, így például hardverhiba és gépcsere után az alkalmazások semmit sem vesznek észre abból, hogy más vas fut alattuk, még a MAC-cím változása is transzparenssé tehető a szoftverek és a hálózat felé. Az iDRAC 7 memóriája egyébként elég nagy ahhoz is, hogy több mint 5 ezer paramétert folaymatos monitorozása mellett is gyakorlatilag "örökre" kitartson - a Dell szerint 1 millió esemény tárolható benne. A Lifecycle Controller képes integrálódni a Microsoft System Center vagy VMware vCenter konzolokkal is, így a legfontosabb szerverfelügyeleti feladatok akár ezekből a szoftverekből is elláthatók.

Adattárolási újdonságok

A vállalat hamarosan előáll Cachecade nevű automatikus adatrétegező szoftverével, amely a legsűrűbben elért adatokat a leggyorsabb elérésű tárolókra (SSD-kre) mozgatja. A cég szerint flash memória használatával a diszkekhez képest akár tízszeres is lehet a sebességnövekedés olyan I/O intenzív feladatok alatt mint a relációs adatbázisok futtatása. A vállalat később egy olyan rétegező megoldást is tervez, amely a PowerEdge 12G szerverek és a Compellent diszktömbök között képes automatikusan mozgatni az adatokat - ennek tranzakciókezelés esetén lehet a legnagyobb hasznát venni, az adat közelebb kerülhet a feldolgozás helyéhez, a szerverhez.
Az új szerverek mellett új iSCSI tárolókat is bemutatott a Dell, a középkategóriás EqualLogicPS6110 sorozat tagjait 10 GbE interfésszel szállítják (a csatlakozó lehet réz és optikai is), a legnagyobb modell kapacitása 72TB lehet, de egy csoportban akár 1,2 petabájtnyi tárat is kezelhet egy admin. A belépő szintű PS4110 sorozat is megkapta a 10 GbE interfészeket, azonban itt 36TB a maximális kapacitás, egy csoportba pedig legfeljebb 72TB-nyi tárolót lehet szervezni.